Podotherapeutische zolen

Podotherapeutische zolen zijn zolen die uw voetstand corrigeren, ontlasten, compenseren ofwel een combinatie van deze mogelijkheden. De zolen worden opgebouwd uit diverse elementen(verhogingen) bestaande uit verschillende materialen, met verschillende hardheden en hoogtes.

De eerste 2 weken kunt u beschouwen als een gewenningsperiode. De eerste 3 dagen kunt u het beste niet langer dan een halve dag op de zolen lopen. Wanneer u last krijgt, haalt u de zolen uit uw schoenen en probeert u het de volgende dag opnieuw. Meestal kunt u binnen deze 2 weken de gehele dag op de zolen lopen. In deze opbouwfase kunt u spierpijn krijgen, wat vermoeidheid in de voeten en soms zelfs wat krampen in voeten of benen. Deze gewenningsverschijnselen moeten binnen 14 dagen over zijn. Het is uiteraard niet de bedoeling dat de zolen u echt hinder of pijn geven op een specifieke plek.  In dat geval dient u contact op te nemen met uw podotherapeute.

Onderhoud en gebruik van podotherapeutische zolen:

  • Controleer voordat u de zolen in de schoenen legt of er geen voetbed in de schoenen zit. Deze moet er eerst uitgehaald worden.
  • Controleer of de zool vlak en passend in de schoen gaat. Schoenen met een uitneembaar voetbed hebben de voorkeur. Indien de zolen te lang of te breed zijn, vraag dan aan uw podotherapeut of dit eventueel bijgesteld kan worden. Ga nooit zelf aan de zool knippen, maar laat dit aan de podotherapeut over.
  • Haal iedere avond de zolen uit de schoenen. Zodat de zolen en de schoenen kunnen ventileren. Laat uw zolen nooit drogen bij een warmtebron of in de felle zon, de zolen kunnen namelijk kromtrekken/krimpen.
  • Indien uw zolen zijn afgedekt met leer, smeer deze dan regelmatig in met een dun laagje kleurloze schoenpoets of ledervet. Bij voorkeur ’s avonds. Dit zorgt ervoor dat het leer soepel blijft en dit is raadzaam ter behoud van de zolen.
  • Indien uw zolen zijn afgedekt met een ander materiaal dan leer mogen de zolen met een licht vochtige doek worden schoongemaakt. (nooit in water of sop leggen)
  • Bij slijtage van de bovenlaag is het raadzaam deze zo spoedig mogelijk te laten repareren. Verkleuring van het afdekleer is een normaal verschijnsel en wordt o.a. veroorzaakt door warmte en vocht. Wilt u met blote voeten in de schoenen dan is het misschien een idee om een katoenen kousenvoetje om de zolen te leggen, met de elastiek aan de onderzijde van de zool.
  • Indien uw zolen “kraken” in de schoenen, strooi dan wat talkpoeder in de schoenen, onder de zolen.
  • Neem wanneer u nieuwe schoenen gaat kopen, altijd de podotherapeutische zolen mee.
  • Een jaarlijkse controle van de zolen is aan te bevelen.
  • Gemiddeld genomen gaan de zolen 2 à 3 jaar mee. Dit is erg afhankelijk van onderhoud, transpiratie, werkzaamheden en gewicht.
WBJ 8280
WBJ 8044
WBJ 7998 Bewerkt
WBJ 8076